ΔΕΡΜΑΤΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΠΙΛΩΝ

Όλοι οι άνθρωποι έχουν στο σώμα τους σπίλους (ελιές).

Όμως με την πάροδο του χρόνου και την έκθεση στον ήλιο, οι σπίλοι αυξάνονται σε αριθμό, αλλάζουν σχήμα ,μέγεθος ή και χρώμα και πολλές φορές υπάρχει κίνδυνος εξαλλαγής τους σε μελάνωμα.

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος ο οποίος μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε έδαφος προϋπάρχοντος σπίλου, όσο και επί υγιούς δέρματος με την κλινική εικόνα ενός σπίλου.

Η δερματοσκόπηση είναι μια ειδική απεικονιστική μέθοδος που αφορά τους σπίλους τις καρκινικές και καλοήθεις βλάβες του δέρματος.

Αυτό γίνεται με την βοήθεια ενός ειδικού εργαλείου που ονομάζεται δερματοσκόπιο, το οποίο επιτρέπει την μεγένθυνση της εικόνας του σπίλου, την λεπτομερή εξέταση των επιμέρους χαρακτηριστικών του και την τελική αξιολόγηση του με βάση τα δερματοσκοπικά κριτήρια.

Με την κατάλληλη εκπαίδευση και με την εμπειρία, η δερματοσκόπηση βελτιώνει την διάγνωση των μελαγχρωματικών και μη-μελαγχρωματικών, καλόηθων και κακόηθων βλαβών του δέρματος, με κυριότερο όφελος την συμβολή της στην έγκαιρη διάγνωση του μελανώματος.

Πέρα από την ευρεία απήχηση της δερματοσκόπησης στην εξέταση των σπίλων (ελιές του δέρματος), η χρήση της επεκτείνεται και σε άλλες δερματοπάθειες όπως για παράδειγμα τα αιμαγγειωμάτα, τις σμηγματορροικές και ακτινικές υπερκερατώσεις, τα επιθηλιώματα του δέρματος (βασικοκυτταρικά, ακανθοκυτταρικά).

Η χρήση της δερματοσκόπησης και της ολόσωμης ψηφιακής χαρτογράφησης στις περιπτώσεις μελαγχρωματικού σπίλου και ιστορικού κακόηθους μελανώματος έχει σε σημαντικό βαθμό ελαττώσει τον αριθμό των βιοψιών και σε περίπτωση ύποπτων σπίλων κατά την δερματογράφηση, οι οδηγίες για πιο ασφαλή όρια κατά την χειρουργική λήψη της βιοψίας, έχει βοηθήσει στις περιπτώσεις του μελανώματος.

Βέβαια, χρειάζονται πολλές περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί αν η ψηφιακή χαρτογράφηση συμπίπτει με τα αποτελέσματα των βιοψιών για τα άτομα με ιστορικό κακόηθους μελανώματος.

Η κλασσική δερματοσκόπηση χρησιμοποιεί έλαια, γέλη και νερό που τοποθετεί πάνω από τη βλάβη για να γίνει δυνατή η εν τω βαθών εξέταση της δομής του χρώματος και διαταραχής του δέρματος διότι μέσω αυτών των υγρών αποφεύγεται η αντανάκλαση της φωνής και η κεράτινη στιβάδα γίνεται διαφανής.

Ο κύριος σκοπός της δερματοσκόπησης είναι με τη χρήση του αλγόριθμου να οριστεί πότε μια βλάβη είναι αθώα, πότε χρειάζεται να εξαιρεθεί, πως να γίνει βιοψία και πότε πρέπει να αφαιρεθεί με όρια ασφαλείας.

Η Ψηφιακή Απεικόνιση Σπίλων είναι η ό,τι πιο καινοτόμο στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος!

Προσέξτε τις παρακάτω αλλαγές σε σπίλους:

 • Αλλαγές στο χρώμα (πιο σκούρο, εξασθένιση χρώματος, ύπαρξη πολλών χρωμάτων όπως μπλε, κόκκινο, λευκό ροζ, μοβ ή γκρι
 • Διάχυτες γωνίες ή ψευδοπόδια
 • Μείωση ή αύξηση του μεγέθους, πάχους
 • Αλλαγές στην περιοχή που περικλείει τον σπίλο (π.χ. ερύθημα, οίδημα, έλκη και αιμορραγία χωρίς λόγο)
 • Παραισθησία ή παράξενη αίσθηση
 • Σπίλος που αιμορραγεί
 • Εμφάνιση νέων σπίλων, ειδικά αν αυτοί εμφανίζονται μετά την ηλικία των 25 ετών
 • Ποιοι ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου

Ορισμένοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος είναι:

 • Η ύπαρξη πολλών σπίλων μαζί (Περισσότεροι σπίλοι, μεγαλύτερος ο κίνδυνος
 • Μία η περισσότερες περιπτώσεις μελανώματος στην οικογένεια
 • Μία η περισσότερες περιπτώσεις μελανώματος στο προσωπικό σας ιατρικό ιστορικό
 • Ύπαρξη σπίλων με διάμετρο μεγαλύτερη από 1 εκατοστό
 • Σοβαρά εγκαύματα από τον ήλιο ειδικά κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή της εφηβείας

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Kαθημερινά:  10:00 - 21:00
 -----------------------
Κατόπιν ραντεβού
 

 

NEWSLETTER

Κάντε εγγραφή στο Newsletter μας, για να ενημερώνεστε για τα τελευταία μας νέα, άρθρα και δημοσιεύσεις.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Πολυτεχνειου 25
 Νεο Ηρακλειο Αττικης,14122
 2ος οροφος, πλησιον σταθμου ΗΣΑΠ Ηρακλειου

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

  210 2835102

  694 7898934